Как работи радиаторът с ниска температура?

 Ниски температури на потока, плоски, но големи радиатори и отопление с помощта на топлинно излъчване - това са най-важните свойства на нискотемпературното отопление. По-конкретно, става въпрос за температура на потока от 45 градуса по Целзий - около половината от конвенционална отоплителна система. С отоплението на водна основа изборът на нискотемпературни радиатори води до спестяване на до 25 процента от първичната енергия. В комбинация с термопомпа, тя е дори до 35 процента.

Специално проектирани, сравнително големи нагревателни повърхности и усъвършенствана техническа система гарантират, че четирите стени са уютни и топли с по-малко топлина, отколкото с конвенционална отоплителна система - което от своя страна ви помага да спестите енергия и пари.

По принцип нискотемпературните радиатори могат да работят с всички отоплителни системи. Ако обаче искате да инсталирате нискотемпературен нагревател във вашата къща, важно е всичко от топлогенератора (нискотемпературен котел за масло или газ, кондензиращо отопление, термопомпа или слънчева отоплителна система) до нискотемпературния радиатор трябва да е подходящо за този тип отопление. Експертите дори препоръчват закупуването на всичко от една компания, тъй като тогава координацията е перфектна и системата може да работи най-ефективно - ерго без загуба на енергия. Това е най-бързият начин за амортизиране на високите първоначални разходи.


Какво представляват радиаторите с ниска температура?

Нискотемпературните радиатори се наричат също нискотемпературни, нискотемпературни и термопомпени радиатори. Изработени от алуминий или профилирана ламарина, нискотемпературните радиатори са плоски, тънки плочи със сравнително големи площи, които излъчват топлината за отопление чрез прегради. Те реагират много бързо при включване и изключване и загряват в рамките на много кратко време, тъй като се нуждаят от ниска температура на повърхността и съдържат много ефективни топлообменници. В допълнение, нискотемпературен радиатор със същата площ като рехав радиатор осигурява два до три пъти повече топлина. Вградените вентилатори, наричани още активатори, увеличават топлинната мощност, когато се изисква, изпращайки повече въздух по нагревателните повърхности. Нискотемпературните радиатори обаче автоматично предотвратяват прегряването на помещенията. Видът на разпределение на топлина предотвратява и типичното зимно явление в апартамента: студени крака и светещо лице, довиждане!

Високият дял на радиация при разпределението на топлината помага на хората с алергия към домашен прах да преживеят отоплителния сезон без никакви проблеми, тъй като нискотемпературните радиатори почти не въртят прах. Но също така страдащите от алергия се възползват от функционалността на нискотемпературните радиатори, тъй като климатът в помещенията като цяло е много по-добър и въздухът в частност не може да изсъхне толкова, колкото при рехав радиатор на конвекционната система - помещението се чувства равномерно и при приятна температура.

Системите за отопление на тавани и подове, както и системите за отопление на стени също могат да бъдат свързани като радиатори с ниска температура към нискотемпературна система и според различни производители спестяват до 30 процента от потреблението на енергия.

Можете да разпознаете нискотемпературни радиатори по техните плоски, тънки плочи - от алуминий или профилирана ламарина.


Нискотемпературни радиатори индивидуално проектирани

Да имаш големи бели панели на стената не е за всеки. Но нискотемпературните радиатори могат да бъдат оптически адаптирани към желанията и концепцията за обзавеждане на собственика на къщата. Не само производителите като Zehnder и Jaga предлагат нискотемпературните радиатори в различни, предимно приглушени цветове - те се предлагат и с канали, полукръгъл профил и дори за извити стени. В допълнение, разбира се, има специалните радиатори за баня с ниска температура. Те се предлагат и от фабриката във всички нюанси на бяло, сиво и черно.


Какво струва радиатора с ниска температура?

За малък, стандартизиран бял или бежов, нискотемпературен радиатор, плащате около 150 евро. С дължина от 400 милиметра и ширина от 600 милиметра, нискотемпературният радиатор струва около 155 евро. Най-голямата версия, дълга 2000 милиметра и широка 600 милиметра, е около 360 евро.


Какви са предимствата на нискотемпературните радиатори?

  • Може да се комбинира с възобновяеми енергии.
  • По-малко консумация на енергия и вода (в сравнение с нормални ребра радиатори).
  • Ефективен контрол на топлината.
  • Бърза реакция при включване и изключване.
  • Кратко време за загряване (до пет пъти по-бързо от решен радиатор).
  • Малки загуби на топлина по време на разпределението.
  • Подходящ за страдащите от алергия към домашен прах.


Какви са недостатъците на нискотемпературните радиатори?

  • Високи разходи за придобиване.
  • Изискване за голямо пространство.


С каква система работят нискотемпературните радиатори?

Нискотемпературните радиатори чудесно се комбинират с термопомпи от вида на нискотемпературни термопомпи тип въздух-вода или така наречените термопомпи въздух-вода, но също намират и редица приложения с най-различни котли, системи и инсталации.  


Ако имате нужда от помощ,  свържете се с нас на посочените телефони и имейл.


Екипът на Клима Гарант. Гаранция за качество!