Когато започнете да избирате нов климатик, вероятно ще срещнете акронима BTU.

И какво точно означава това?

BTU е съкращение от British Thermal Unit, мерна единица, която показва точно колко енергия използва вашият климатик, за да премахне топлината от дома ви в рамките на един час. Може да изглежда прекалено технически, но BTU е важен показател, който може да ви помогне да определите вида на климатика, от който се нуждаете за дом с вашия размер.

Получаването на климатик, без да се обърне внимание на BTU, може сериозно да наруши комфорта ви, ако системата ви няма достатъчно енергия, за да охлади или стопли дома ви.

Защо BTU трябва да е важна за вас?

Ако искате да разберете BTU, ще ви помогне да разберете как работят климатиците. Добре е, ако не прекарвате всеки ден в мислене за вътрешната работа на климатичните системи и как изглежда, че работят толкова добре, за да направят стаите ви прохладни и удобни. Ето защо създадохме нашата страница, за да предложим по-подробно обяснение как функционират климатиците .

Засега обаче просто знайте, че климатиците отнемат топлината или студа от въздуха в дома ви и я изнасят навън. Използвайки сложна система от серпентини и вентилатори, те заменят този горещ и влажен въздух с по-хладен въздух и обратно, който се движи из дома ви. Мислете за това като за тръби във водна пързалка. Влизаш, плъзгаш се по тръбата и се плискаш в наистина голям басейн. Вашият въздух работи по същия начин. Въздухът навлиза в тръбата, плъзга се през нея и след това си проправя път през целия ви дом.

Когато говорим за климатици, които отнемат топлината или студа от вашия дом, това е същото като да кажем, че те пренасят енергия. BTU ви казва колко енергия използва вашият климатик, за да направи всичко това. Така че, ако видите, че вашият климатик има 12 000 BTU, това означава, че той абсорбира 12 000 британски топлинни единици топлина всеки час и я премества навън, така че вашата среда вътре да се чувства по-добре.

Но защо да измервате с BTU?

BTU не се върти само около вашия климатик. Използва се по целия свят за измерване на количеството топлина, необходимо за повишаване или понижаване на един фунт вода с един градус по Фаренхайт. Това означава, че може да се използва за оценяване на преноса на енергия за  пещи ,  термопомпи , устройства за готвене и други уреди за отопление и охлаждане.

Получаването на климатик с твърде много BTU за дом с вашия размер може да повиши разходите ви за енергия. Това е така, защото вашият климатик ще работи за по-кратък период от време и ще губи повече енергия, за да прави това, за което е създаден. Климатик с BTU, които надвишават препоръчителната квадратура във вашия дом, също може да понесе повече износване с течение на времето, тъй като ще инициира своя цикъл на включване/изключване по-често. Това също може да създаде ниско ниво на охлаждане или топлина, тъй като компресорът на вашия климатик може да се изключи много по-рано, отколкото трябва. Така че, вместо вашият климатик да премахва достатъчно количество топлина или студ от дома ви, той оставя малко след себе си, създавайки гореща или хладна, лепкава и влажна среда, която вероятно няма да ви хареса.

Получаването на климатик с твърде малко BTU за дом с вашия размер не е много по-добро и може също да доведе до необходимост от отстраняване на неизправности с променлив ток . Вашият климатик може  никога да не  спре да работи, защото се опитва да достигне температура в голямо пространство, която просто няма капацитет да охлади. Може никога да не охлади или стопли достатъчно целия ви дом, създавайки неравномерни температури в дома ви. И това може да ви струва повече в сметките за енергия, защото вашият климатик изразходва допълнителна енергия, за да прави това, което му казвате чрез вашия термостат.

Познаването на правилните BTU за дом или жилище с вашия размер е от съществено значение, ако искате да избегнете тези проблеми, плюс това ще ви помогне да определите дали имате нужда от централен климатик или безканално устройство.

Избор на правилния BTU за вашия климатик (и вашия дом)

Най-общо казано, един климатик се нуждае от около 440 BTU за всеки квадратен метър жизнено пространство, което охлажда или отоплява,  според Consumer Reports . За да получите приблизителна представа колко BTU са ви необходими, умножете квадратния метър на вашето пространство (независимо дали това е една стая или целия ви дом) по 440.

Например, да кажем, че трябва да намерите климатик, който изхвърля достатъчно енергия, за да охлади или стопли вашия дом от 50 квадратни метра. Трябва да търсите единица, която е около 24 000 BTU. Не забравяйте, че това е просто обща оценка, която не се отнася за всички ситуации. Истинското изчисление на BTU ще вземе под внимание и височината на тавана и размера на вратите и прозорците ви.

Как са свързани BTU и тонажът

По-рано споменахме накратко капацитета на охлаждане и отопление, но трябва да разберем по-конкретно какво означава това по отношение на вашите BTU. След като имате представа колко BTU може да са ви необходими за AC модул, ще искате да знаете съответния тонаж за вашия климатик.

Тонажът не е мярка за теглото на вашия климатик. От гледна точка на Клима Гарант, това е друг начин да се опише охлаждащият капацитет на вашето устройство или колко топлина вашият климатик може да абсорбира, за да намали температурата в помещението. Един тон охлаждане (наричано още охлаждане) се отнася до количеството топлина, необходимо за разтопяване на килограм лед за 24 часа, според  FurnaceCompare.com . Това е приблизително същото като 12 000 BTU на час. Това означава, че 2-тонно AC устройство има 24 000 BTU/час охлаждащ капацитет, защото 12 000 x 2 = 24 000. 2,5-тонна единица има 30 000 BTU, 3-тонна единица има 36 000 BTU и т.н.

Защо лед? Добър въпрос! Преди появата на електрическия климатик хората охлаждаха домовете и бизнеса си с големи блокове (или тонове) лед. Докато се топеше бавно, ледът поглъщаше топлината в стаята. Процесът работи точно като съвременния климатик. Ледът не произвеждаше хладния въздух, а вместо това премахваше горещия въздух от стаята, за да я направи по-хладна и по-удобна.

 

Изводът: Обединете това, което знаете за BTU и тонажа, за да определите най-добрия размер климатик и охладителен капацитет за вашия дом, и не забравяйте да вземете предвид и SEER .

Изчисляване на киловати с помощта на BTU

Преди да се ангажирате с конкретен климатик, може да искате да знаете колко електричество може да консумира, за да охлади или стопли дома ви. По този начин получавате представа как това ще повлияе на разходите ви за комунални услуги. BTU, когато се преобразуват в киловати и киловатчасове, могат да ви помогнат да разберете това.

Първо, кратко обяснение: един киловат е 1000 вата, което е мярка за мощност. Един киловатчас измерва количеството енергия, необходимо за работа на уред, инструмент или машина за един час. Що се отнася до вашия климатик, един киловатчас ви казва колко енергия изразходва вашият климатик, което може да ви помогне да решите какъв вид модул да закупите.

За да преобразувате BTU в киловати, вземете вашите BTU и ги умножете по 0,000293 — количеството киловатчасове в един BTU. Например, ако търсите климатик с 12 000 BTU, ще получите 3,52 киловата или 3520 вата. Да приемем, че вашият климатик работи четири часа на ден. В рамките на този период вашият климатик ще използва 14,08 киловатчаса (3,52 киловата х 4 часа).

 

12000 BTU x 0,000293 = 3,52 киловата

 

3,52 киловата х 4 часа на ден = 14,08 киловатчаса за вашия климатик

 

Ако искате да определите прогнозните си разходи за енергия, умножете вашите киловатчаса (14,08, в този случай) по 30 за 30 дни в месеца. Това ви дава 422,40 киловатчаса на месец. Ще трябва да умножите тази цифра по цената на електроенергията, която ви таксуват всеки месец.

 

14,08 киловата х 30 дни в месеца = 422,40 киловатчаса на месец

 

422,40 киловатчаса х ……. цента на киловатчас = ……….. лева

 

Знаем, че това е много разбиване на числа. Но се надяваме, че тези изчисления могат да ви помогнат да вземете по-информирано решение за покупка.

И така, какво означава всичко това за вашия климатик?

BTU са съществена част от идентифицирането на климатика, който най-добре ще отговаря на вашите нужди, плюс това може да ви помогне да определите дали трябва да ремонтирате или смените текущата си система . В крайна сметка целта ви трябва да бъде да намерите енергийно ефективна система, която адекватно охлажда и отопление на вашето пространство, като същевременно ви помага да спестите разходи за енергия. Така че, докато продължавате да пазарувате и не забравяйте да проверите BTU и да направите някои бързи изчисления, за да разберете дали има смисъл за вас.

 

Ако имате нужда от помощ,  свържете се с нас на посочените телефони и имейл от сайта ни и може да ви помогне да разберете какъв тип система е подходяща за вашия дом.

 

Екипът на Клима Гарант. Гаранция за качество!