Според търсеното видовете климатици за дома се разделят на няколко вида, а именно:

 Стенна сплит система или климатик ( инверторен климатик и хиперинверторен климатик )

Такъв вариант на климатици, който се предлага на пазара е най-разпространеният и масов. Той е много компактен, удобен и лесно се поставя във всеки интериор. В системата на този климатик има два блока, които са свързани помежду си с медни тръби. Един от тези блокове е прикрепен към външната стена на сградата, вторият - вътре в помещенията. За да се предпазят обитателите от излишния шум, създаван от компресора, той се поставя вътре във външното тяло. Основната разлика на сплит системата е, че поради малкия капацитет на климатика, той може ефективно да охлажда само една малка стая.

 Подови климатици

Подовите климатици са подходящи за монтаж близо до пода, под прозорец или до легло. Затоплят въздуха пред прозореца и не позволяват образуването на конденз по стъклата. Подови климатици са изключително безшумни и функционални. Пестят място и същевременно осигуряват отлична климатизация на помещението.

 Мултисплит система

 За да се осигури оптимална температура в целия апартамент, е необходимо да се инсталира сплит система във всяка стая. Не всеки има такава възможност. За да излезете от тази ситуация, има мултисплит системи. Те се различават по това, че няколко вътрешни блока са свързани към външния блок. Може дори да има до девет от тях. Блоковете, които се поставят на закрито, могат да бъдат от различни видове. Могат да бъдат закрепени към тавана или към пода, както и да бъдат касети. Минусът е, че такава система ще бъде с порядък по-скъпа от отделната инсталация на сплит системи. Това се дължи на факта, че при монтажа на мултисплит система се провеждат достатъчно дълги комуникации. Основното предимство на такива климатици е, че външните стени на сградата не са претоварени с допълнителен брой блокове. Екстериорът на сградата не е повреден и не привлича много внимание към себе си.

 Канална сплит система или канален климатик

 За да се запази интериора на помещението и да не се монтират вътрешни тела има канална сплит система на климатици. Скрива се зад окачени тавани и е монтиран така, че да охлажда няколко помещения едновременно. Мощността на такъв климатик може да е достатъчна за малък офис или апартамент и къща с 5 стаи. Цялата система от въздуховоди също е монтирана зад окачени тавани. За да може свеж въздух от улицата да се смеси в системата, изходът на въздуха на климатика се извежда навън. Когато инсталирате такава система, няма нужда да се притеснявате за височината на таваните. Няма да намалее много. Основното нещо е да изберете къде ще бъде инсталирано вътрешното тяло. Най-добре е да е килер или тоалетна. На това място нивото на тавана ще намалее с 40 см. В стаите - само с 10 см. Там под тавана ще минава само въздуховодът. Един от недостатъците на такъв климатик е, че температурният режим е зададен еднакво за всички помещения. В крайна сметка температурният сензор ще бъде разположен само в една от стаите.

 Мобилен климатик

Този тип климатик е удобен за използване при чести премествания и в страната. Монтира се на пода, като в специален отвор или прозорец се извежда гъвкав и достатъчно дълъг въздуховод. Именно в него се отделя топъл въздух. Основното предимство на такава система е, че е лесна за преместване и мощността й е доста ниска. Но в същото време доста шумен компресор и висока цена не са много привлекателни за купувачите. Блокът, който е закрепен отвън, е свързан към вътрешната инсталация чрез специални ключалки.

С това не се изчерпва темата има още видове климатици, които ще представим в нашия блог.


Ако имате нужда от помощ,  свържете се с нас на посочените телефони и имейл от сайта ни и може да ви помогне да разберете какъв тип система е подходяща за вашия дом.

 

Екипът на Клима Гарант. Гаранция за качество!